Katica Vendégház

/ Aggteleki Szállás

Látnivalók

Látnivalók
A település ismertségét páratlan természeti értékeinek köszönheti: a Világörökséghez tartozó Baradla-barlangnak és a védett karsztvidéknek. Aggtelek határátkelõhely Szlovákia irányába.A felszínen, a Baradla-cseppkõbarlang aggteleki és jósvafõi bejáratát összekötõ 7,5 kilométeres távon húzódik a Baradla-tanösvény, amelyen járva a látogatók - gyalog vagy kerékpáron - kiemelkedõ szépségû természeti környezetben szerezhetnek ismereteket a terület földtani, vízrajzi, zoológiai, botanikai és kultúrtörténeti értékeirõl.

A természeti értékeknek köszönhetõen a vidék napjainkban fénykorát éli. A Világörökséghez tartozó karsztvidék és a Baradla-barlang értékeire építve Aggtelek - a szomszédos Jósvafõvel közösen - számos programot, és egész nyári programsorozatot szervez az Aggteleki Nemzeti Park felügyelete alatt.


Történelem


A környéken a legrégebbi leletek a kõkorszakból származnak. Az új kõkorban az úgynevezett bükki kultúra képviselõi települtek meg a barlang közelében.A település a honfoglalás után népesedett be, lakói az Árpád-korban vasolvasztással foglalkoztak. Elsõként egy 1295-ös oklevél említi Ogogteluk néven, 1390-ben Agtellek alakban szerepelt.A vidék több mint 20 ezer hektáros területe 1985-tõl természetvédelmi övezet. Európában egyedülálló barlangrendszerének megismerésére rendszeres barlangtúrák indulnak.

 


 ...és mégtöbb...

 

A térség legjelentősebb rendezvénye, a 2001-től minden évben megrendezésre kerülő Gömör-Tornai Fesztivál. A július végén megrendezésre kerülő 11 napig tartó Fesztivál célja, hogy az Aggteleki- és a Szlovák-karszt természeti és kulturális értékeit, népi hagyományait, jellegzetes ételeit bemutassa a látogatóknak. Minden évben 17 magyar és szlovák településen mintegy 100 különböző program várja az érdeklődőket. 

Ajánlott útvonal: Budapesttől kb. 230 km. Haladjon az M3-as autópályán Miskolcig, onnan tovább a 26-os számú főúton (Sajószentpéter határáig). Hajtson tovább, a 27-es számú főút felé, végül forduljon balra, a 2603-as számú útra.

Európa egyik legnagyobb cseppkőbarlangja, az aggteleki Baradla-barlang - a Világörökség része - a tudósok véleménye szerint egyike a Föld legnagyszerűbb földrajzi jelenségeinek. Magyarországi szakasza 19 kilométeres, földalatti patakkal, sziklacsarnokokkal, ámulatba ejtő nagyságú cseppkövekkel teli, sejtelmes mesevilág.
A Baradla-barlangban induló túrák: Aggteleki Rövidtúra, Vörös-tói túra, Hosszú-túra, Retek-ági túra.

A község Árpád-kori, többször bővített, felújított református templomától szokatlanul távol, a falu központjában áll a barokk stílusú, huszita korból származó valamikori őrtorony. A tornyot az egyház a XVIII. században vásárolta meg, azóta harangtoronyként működik. Mellette találjuk az egykori iskolát, mely jelenleg Művelődési Ház. Az "Ördögszántás" lábánál, festői környezetben áll a község új építménye, a nyári rendezvények színhelyéül szolgáló Szabadtéri Színpad. .A Kopjafás Emlékpark és a fejfás temető az aggteleki faluséta keretein belül tekinthető meg.